Couveusesuite

Soms is het nodig dat je pasgeboren baby na de bevalling op de kinderafdeling van het ziekenhuis moet worden opgenomen. Deze is gevestigd naast de Geboortekliniek op dezelfde etage. Dankzij intensieve samenwerking tussen Geboortekliniek en het HMC is de couveusesuite gerealiseerd en kunnen moeder en kind (in overleg met de kinderarts) in deze periode bij elkaar blijven.

In de couveusesuite is het HMC verantwoordelijk voor de zorg voor de baby. De Geboortekliniek draagt zorg voor de kraamvrouw. Opname in de couveusesuites is afhankelijk van de individuele omstandigheden van moeder en baby. Zo moet de moeder geen extra medische zorg nodig hebben. De kinderarts beoordeelt of de baby in de couveusesuite kan verblijven of moet worden verzorgd in de couveusekamer voor intensievere zorg.

Quote kinderverpleegkundige: “Dankzij de suite kan de natuurlijke hechting tussen moeder en baby onverstoord doorgaan.”

Dat jij en je baby bij elkaar kunnen blijven komt met name het hechtingsproces tussen moeder en baby ten goede. Doordat jullie aan elkaar gewend raken, komt de baby gemakkelijker tot rust en herkent moeder sneller het huilgedrag en voedingspatroon van haar baby. Een belangrijke factor bij het slagen van het geven van borstvoeding.

Borstvoeding bij verblijf in ziekenhuis

In de couveusesuite op de kinderafdeling liggen baby’s die meer zorg nodig hebben. Het is dan ook niet altijd mogelijk om je baby aan de borst te laten drinken. Wij adviseren je daarom om zo snel mogelijk (liefst direct) te gaan starten met het afkolven van de borstvoeding. Juist bij een zieke baby is de borstvoeding des te belangrijker. Voor al je vragen kun je terecht bij de kraamverzorgende, zij ondersteunt en adviseert je graag.