Kosten voor de bevalling

Poliklinisch tarief

Door vrijwel elke zorgverzekeraar wordt de bevalling vergoed als een poliklinische bevalling.

De kosten zijn afhankelijk van jouw zorgverzekeraar en polis. Wanneer de zorgverzekeraar een poliklinisch tarief rekent is de wettelijke eigen bijdrage voor een poliklinische bevalling € 333,46 (NZa tarief 2016). Twee uur na de bevalling gaan de kraamzorguren in.

De eventuele materiaal en voedingskosten zijn niet inbegrepen (zie overige kosten). Ben je aanvullend verzekerd, dan krijg je waarschijnlijk de eigen bijdrage (gedeeltelijk) terug.

Indien je voor of tijdens de bevalling naar het ziekenhuis moet wegens medische redenen, dan wordt dit altijd vergoed door je zorgverzekeraar.

Thuisbevalling tarief

Wanneer jouw zorgverzekeraar een thuisbevalling tarief rekent voor een bevalling in de Geboortekliniek, gelden de volgende kosten.

De wettelijke eigen bijdrage per uur kraamzorg is € 4,20 (NZa 2016). Beval je in de Geboortekliniek en vergoed jouw zorgverzekeraar de bevalling in de Geboortekliniek als een thuisbevalling dan betekent dit het volgende: 4 uur bevallingsassistentie en 24 uur verblijf (=8 uur kraamzorg) totaal 12 uur kraamzorg. Je betaalt daarom maximaal 12 x € 4,20 (NZa 2016) = € 50,40 . Afhankelijk van of je aanvullend bent verzekerd, worden de kosten voor de bevalling en het verblijft gedeeltelijk of geheel vergoed.

Dit kostenoverzicht is geldig per 1 januari 2016, prijswijzigingen onder voorbehoud.

Gezien de variatie aan zorgverzekeringen, kunnen geen rechten worden ontleend aan deze informatie.